pondělí 5. listopadu 2012

Počasí

Déšť
Prší tady průměrně dvakrát za den, když počítám silné průtrže. Slunečno je vždy jen chvilenku, než zase přitáhnou mraky. Déšť je tady zvláštně lehký, z jemných kapek. I když se zdá, že prší hustě, člověk jen tak nepromokne. Narozdíl od Čech, kdy krátký čas strávený na dešti, znamená být turch. Právě teď zase prší a navíc fouká vítr.

Slunce
Filipínci, přezdívaní ninjové, tu pracují celý zahalení a v kuklách. Bojí se slunce, které je, i pro černé muže jako oni, postrachem. Hory a blízkost rovníku způsobuje, že se člověk přes mráčky spálí i s 50+ opal. mlíkem. A to přitom není ani vedro. Slunce se tu plazí velmi blízko zenitu, naštěstí se máme kam schovat. Přes den nejlepší triko s dlouhým rukávem. I když člověku může být na slunci horko, je lepší si triko nechat. Právě mám na sobě triko s dlouhým rukávem, které na sobě dosušuji, a jsem zalezlý ve spacáku. Asi budu dosušovat i kalhoty, abych si zítra mohl vzít volno, a projít se po městě, a dokoupit nějaké levné hadry na stavbu.

Teplota a vlhkost
Teplota a vlhkost je tu, díky častým dešťům a vyšší poloze, velmi příjemná. Ráno nosíme mikinu. V noci, jako teď, je chladno. Letos spadla noční teplota až na 15 stupňů. I když jsem před odjezdem míval v pokojíku teplotu 17 stupňů Celsia, tady to člověk vnímá jako zimu, ne jako teplo domova. Se sestupem do nížiny se počasí, zvláště pak teplota a vlhkost, výrazně mění.

 Tlak
Předpokládám, že tlak je tu, díky dešťi a vyšší poloze, nižší. A to mi dělá velmi dobře. Na výletě, při sjezdu do nížiny jsem trpěl bolestí hlavy, ale to mohlo být taky tou ztrátou krve.

Nížina
Při nedělním výletu jsme při sjezdu do nížiny zažili klimatický šok. Teda až poté, co jsme vylezli z klimatizovaného auta. Benzín je tu v přepočtu za 10 Kč za litr. Klimatizace musí být spuštěná kvůli zamlžování oknen. V nížině je dusno, vysoká teplota a vlhký vzduch. Velmi podobné klima jak v ZOO v terárku, akorát tady není kam utéct. Když tedy nepočítám návrat do vrchoviny.

Žádné komentáře:

Okomentovat